Voucher itt és ott

A koronavírus járvány miatt minden országban figyelemmel kísérik az ehhez kapcsolódó új rendelkezéseket. Nincs ez máshogy a turizmus szektorban sem, mely az egyik legérintettebb. Az Európai Unióban az utazásokra vonatkozó egyik legfontosabb jogszabály az utazási csomagokról és az utazási szolgáltatásegyüttesekről 2015/2302 EU irányelv, illetve adott tagállamonként az a jogszabály, amellyel a tagállam az irányelv rendelkezéseit a nemzeti jogba átültette. Az így meghozott tagállami jogszabályokban közös, hogy az irányelv rendelkezéseit nagyrészt szó szerint átvették.

A koronavírus egyik közvetlen következménye, hogy az utazások megszűntek és jelenleg a lefoglalt utazásokat az utasok lemondják vagy már lemondták. A jogszabályok bizonyos esetben az utazási irodát meglehetősen rövid határidővel kötelezik a teljes már befizetett részvételi díj visszafizetésére. Ilyen például ha az utazás tartalmaz repülőutat is, és a légitársaság saját döntése alapján törli a járatot. Az utazás lebonyolítása ugyanis nyilvánvalóan komoly akadályba ütközik, melyet a legtöbb esetben nem lehet leküzdeni. De ugyanilyen helyzetbe kerül az utazási iroda, amennyiben a célországban hoznak hatósági intézkedést, például beutazási tilalmat rendeltek el Európából érkező utazók számára, vagy kötelező 14 napos karantént írnak elő, amely nyilván nem egyezik az általában legfeljebb 14 napra szervezett utazások eredeti programjaival.

 

A részvételi díjak visszatérítésére vonatkozó rendelkezések azonban gazdaságilag elnehezíthetik az utazási irodákat, illetve a közvetetten velük kapcsolatban álló partnereket. Az utazási iroda -, mint a turizmus szektor egyik központi szereplője – akkor kerül a legnehezebb helyzetbe, amikor az utas a kialakult helyzetben lemondja az utazást, vagy az utazási irodának kell törölnie az utazást, azonban a szerződő partnere (például a légitársaság) a visszatérítésre nem hajlandó. Ezt a helyzetet felismerve elsőként Olaszország lépett és úgynevezett törvényerejű rendelettel módosította a korábbi jogszabályát, így biztosította jogilag is azt a lehetőséget az utazási irodáknak (és a szállodáknak), hogy a részvételi díj visszatérítését egy hosszabb időintervallum alatt beváltható voucher formájában is teljesíthessék. A kulcs ebben a rendelkezésben az, hogy nem az utasra bízza azt, hogy melyik formáját szeretné választani a visszatérítésnek, hanem az utazási irodára.

Olaszországhoz hasonló lépéseket más tagállamok is tettek, így például Litvánia (https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/utazasi-voucher-es-180-napos-visszafizetesi-hatarido-litvaniaban-1169549 ), vagy Németország (https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/brusszelre-var-nemetorszag-voucherugyben-1169560 ). Az egyéni megoldásokban egy a közös, mégpedig az, hogy a turizmus szektor és azon belül az utazási irodák gazdasági szerepének fontosságát elismerve egy, alapvetően a fogyasztó számára is biztosított megoldást kínálnak.

Olaszország

Belgium Egyesült Királyság Ausztria

Hollandia

jogszabályt alkotott jogszabályt alkotott nincs jogszabály nincs jogszabály garancialap

rendelkezése

alkalmazza a vouchert

 

alkalmazza a vouchert szakmai  szövetség ajánlja a „visszatérítési jóváírás” alkalmazását szakmai szervezet ajánlja az alkalmazását alkalmazza a vouchert 2020.03.01-2020.06.30. közötti foglalásokra
utas nem utasíthatja vissza utas nem utasíthatja vissza utas választása utas választása utas választása
legalább 1 évig érvényes, utas kérelmétől 30 napon belül kell kiállítani legalább 1 évig érvényes, a fel nem használt voucher visszatérítésére további 6 hónap áll rendelkezésre legkésőbb az adott utazási szolgáltatóra vonatkozó pénzügyi védelem határidejéig 1 évig érvényes, de a kiállítástól 18 hónapon belüli utazásra váltható be
 

 

a voucher pénzügyi védelem alatt áll a szakmai szövetségbe tartozó tagok visszatérítési jóváírása védelemben a szövetség általi védelem alatt áll utazási csomagra vonatkozó voucher  pénzügyi védelem alatt áll

 

Franciaország

Málta Lengyelország Dánia

Németország

jogszabályt alkotott jogszabályt alkotott jogszabályt alkotott nincs jogszabály jogszabályt alkotott
alkalmazza a vouchert a 2020. 01.01-2020.09.15. között lemondott utazásra

 

2020.03.01. és 2020.05.31. között lemondott utazásokra

 

alkalmazza a vouchert nem alkalmaznak vouchert, állami támogatási rendszert dolgoztak ki alkalmazni fogják a vouchert EU Bizottsági jóváhagyás után 2020.03.08. előtt lemondott utazásra
utas nem utasíthatja vissza utas választása utas választása
18 hónapig érvényes, a fel nem használt vouchert lejáratot követően vissza kell téríteni visszatérítési határidőt 6 hónapra meghosszabbította a 14 nap helyett 1 évig érvényes, ha nem fogadja el az utas,a visszafizetési határidő 180 napra nő 2021.12.31. napjáig érvényes, a fel nem használt vouchert a lejáratot követően vissza kell téríteni
a voucher pénzügyi védelem alatt áll a voucher pénzügyi védelem alatt áll a voucher pénzügyi védelem alatt áll

 

Belgiumban a vouchereket a járvány miatt bármelyik fél által felmondott utazási szerződéseknél alkalmazhatja az utazásszervező abban az esetben, ha az utalvány a befizetett részvételi díj teljes összegét képviseli, legalább egy évig érvényes, és az a koronavírus okozta válság miatt került kibocsátásra. Más tagállami megoldáshoz hasonlóan Belgiumban is államilag garantálják az utazásszervező fizetésképtelensége esetére az utalványok visszatérítését.

 

Egyes tagállamokban a voucherek kibocsátását ahhoz is kötik, hogy mely időszakra vonatkozó utazást mondtak le, ilyen például a pár napja hozott görög jogszabály, mely eddig egyedi megoldásként a légitársaságokra, hajóstársaságokra, utazási irodákra és szálláshelyszolgáltatókra is vonatkozik. A légitársaságok vonatkozásában 2020. február 25. és szeptember 30. között lemondott jegyek, hajóstársaságok október 31-éig lemondott utak, utazásszervezők és szálláshelyszolgáltatók 2020. szeptember 20-áig közölt lemondás esetén voucher biztosításával is megtéríthetik a részvételi díjat, vagy a jegyárat.

Magyarországon is a külföldi példák követését sürgetik a turisztikai szakmai szövetségek, és ennek érdekében már jogszabály-módosítást is kezdeményeztek. A javaslatuk lényege, hogy bizonyos esetekben – ide értve a vis maior esetet is – a 2020. március 01. napját követő 6 hónapon belüli felmondás esetén az utazásszervező döntésére bízzák azt, hogy a visszatérítés pénzben, vagy voucher formájában történjen; a javaslatról bővebben olvasható: https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/itt-az-uj-turizmusmento-szakmai-javaslatcsomag-a-kormany-reszere-1169646 .

Bár Magyarországon már elkezdték a gazdasági hatások kezelését, azonban a szakmai szövetségek által egyhangúan szükségesnek tartott jogalkotás még várat magára. A gazdaság minden szereplője egy biztos, lehetőség szerint az Európai Unió által is támogatott megoldást szeretne a felmerülő problémákra. Kialakulhat azonban olyan helyzet, amikor nincs nehezebb a várakozásnál.